Var det noe du ikke fikk svar på?

Send oss en e-post eller fyll ut skjemaet,
så svarer vi så raskt vi kan.

Start guiden på nytt

Send meg e-post med kopi av meldingen

Hva er et godt domenenavn?

Skal du starte egen bedrift, bør firmanavnet være med i domenenavnet. Noen velger å ta med bransje, andre velger å registrere domenenavn for hvert varemerke eller produkt. Uansett kan det være smart å tenke gjennom hvordan du ser for deg at du vil utvikle virksomheten framover, og legge opp en domenestrategi som støtter de utviklingsideene du har.

Privatpersoner velger ofte familienavnet sitt, men det finnes mange andre muligheter: Navnet på hytta, katten eller syforeningen. Bare fantasien setter grenser.

Er du i tvil om hvilket domenenavn du skal satse på? Som bedrift kan du registrere inntil 100 domenenavn på ett organisasjonsnummer, som privatperson kan du registrere fem. Det er svært billig å registrere et domenenavn, så løsningen kan være å registrere flere og heller la dem gå ut senere hvis du ikke har bruk for dem.

Du kan bruke norske spesialtegn, som æ, ø og å, men vær klar over at mange e-postprogrammer ikke håndterer adresser med slike spesialtegn. De er også upraktiske hvis du ønsker å profilere deg internasjonalt. Hvis du ønsker et domenenavn med nasjonale tegn, kan det være smart å registrere to varianter, for eksempel mårpølse.no og marpolse.no.

Du bør sjekke om navnet du ønsker deg er opptatt eller i konflikt med navn som allerede er registrert. Med tjenester navnesok.no sjekker du domenenavn, firmanavn og varemerke i ett søk.

Sjekk om andre har rettigheter til navnet

Du bør først sjekke varemerkeregisteret hos Patentstyret. Der finner du alle registrerte norske varemerker.
Patentstyret
Du bør også sjekke Enhetsregisteret for å se om det finnes firmaer som allerede bruker navnet du har lyst på. Et kjapt søk på nettet kan også gi deg en pekepinn om hvorvidt navnet er i bruk.
Enhetsregisteret

Spørsmålet om rettigheter har to sider. På den ene siden kan du skape problemer for andre ved å bryte med deres rettigheter. På den andre siden er det i din egen interesse å velge et navn med særpreg slik at du framstår med en tydelig identitet og unngår å bli forvekslet med andre.

Velg et gyldig domenenavn

Du har disse mulighetene:

Du kan bruke norske spesialtegn, som æ, ø og å, men vær klar over at mange e-postprogrammer ikke støtter adresser med slike spesialtegn. De er også upraktiske hvis du ønsker å profilere deg mot utenlandske brukere.

Hva gjør en domeneforhandler, og hvordan finner du en?

Du har mange forhandlere å velge mellom. Alle tilbyr grunnleggende domenetjenester, men ut over det vil tilbudene variere, og det vil også prisene. Det kan med andre ord lønne seg å sjekke med flere før du bestemmer deg.

Du finner godkjente forhandlere på denne oversikten over domeneforhandlere. Oversikten er ordnet slik at du kan søke etter forhandlere i ditt nærområde hvis dette er viktig for deg. Du kan også bruke en søkemotor og søke etter «domeneforhandler» eller «registrar».

Forhandleren er din kontaktperson i alle spørsmål som gjelder domenenavnet. Det kan være spørsmål om tjenester, eller det kan gjelde endring av organisasjonsnummer, nye kontaktpersoner eller nye kontaktadresser. Du kan når som helst skifte til en annen forhandler hvis du måtte ønske det.

Hva er en person-ID, og hva brukes den til?

Når du har en person-ID, slipper du å oppgi fødselsnummeret ditt til domeneforhandleren.

Du lager koden selv i en egen automat. Neste gang du trenger koden legger du inn fødselsnummeret ditt i automaten, så kommer koden opp.

Slik finner du organisasjonsnummeret

Du kan søke opp et organisasjonsnummer i Enhetsregisteret.

Organisasjonsnummeret består av ni siffer og starter enten på 8 eller 9.

Hva er en egenerklæring?

Du bekrefter at du godtar regelverket med en erklæring på et fastsatt skjema.

Her er betingelsene du skal godta

Sett deg inn i regelverket

Hva kan et domenenavn brukes til?

Nettside

Eksempel: www.domenetmitt.no Innholdet på en nettside kan være hva som helst som du ønsker å formidle eller vise fram. Det kan være en side eller et nettsted med informasjon om deg selv, om familien din eller bedriften din, det kan være en nettbutikk, det kan være en nyhetsside, eller det kan være en blogg der også andre kan legge inn innhold.

E-post

Eksempel: navnetmitt@domenetmitt.no På et domenenavn kan du ha én eller flere e-postadresser. Hvert familiemedlem kan ha sin egen adresse, eller de ansatte i bedriften din kan ha hver sin. Du kan også ha egne adresser for funksjoner i bedriften, som post@domenetmitt.no eller bestill@domenetmitt.no. Det er ingen grense for hvor mange e-postadresser du kan ha på ett domenenavn.

Som bedrift gir du et mer seriøst og profesjonelt inntrykk med en e-postadresse på ditt eget domenenavn. Det vil styrke bedriftens digitale identitet. Bedriften eller produktet blir enklere å huske og enklere å finne.