Personvern
All informasjon du gir fra deg er konfidensiell og vil kun bli brukt for å gi deg opplysningene du søker etter i domeneguiden.
FjernDOMENEGUIDE
Vær til stede
på nettet
Vær til stede på nettet
Lær merHer kan du finne ut om et domenenavn er ledig, hvordan du registrerer et domenenavn og hva et domenenavn kan brukes til
Har du et norsk domenenavn?
Sjekk ditt domenenavn
Hva kan domenenavnet
Et domenenavn er ditt hjørne på Internett. Domenenavnet er ditt så lenge du betaler årsavgiften, og du kan bruke det som du vil forutsatt at du holder deg innenfor norsk lov. Du bestemmer selv hvem du vil ha som domeneforhandler og hvem som skal sørge for det tekniske, og du tar med deg domenenavnet hvis du bytter leverandør.
NETTSIDE
Eksempel: www.domenetmitt.no
En nettside kan ha forskjellig innhold. Det kan være en side eller et nettsted med informasjon om deg og familien din eller bedriften din,
det kan være en nettbutikk, det kan være en nyhetsside, eller det kan være en blogg der også andre kan legge inn innhold og diskutere.
E-POST
Eksempel: navnetditt@domenetmitt.no
Når du har ditt eget domenenavn, bør du bruke det til e-post. Du har valgt domenenavnet selv, og som regel sier det noe om deg eller bedriften
din som du ønsker å profilere mot verden rundt deg.
Du bestemmer selv hvor mange e-postadresser du vil ha under domenenavnet. Hvert familiemedlem kan ha sin egen adresse, eller de ansatte i firmaet ditt kan ha hver sin.
For å kunne hjelpe deg best mulig, trenger vi å vite hvordan du skal bruke domenenavnet
Sjekk om navnet er ledig som domenenavn, firmanavn og varemerke: navnesok.no
Vi anbefaler at du registrerer domenenavnet før du registrerer firmaet
Når du skal registrere, er rekkefølgen viktig for å unngå at andre tar det navnet du vil ha. Vi anbefaler denne rekkefølgen:
Søk som privatperson Søk med et firma jeg har
Hvilket domenenavn
vil du søke om?
Domenenavnet er ledig
Domenenavnet
er ikke ledig
Prøv et annet
Velg privat eller bedrift til høyre på skjermen.
Først må du velge
en domeneforhandler
Velg privat eller bedrift til høyre på skjermen.
Så bestiller
du en person-ID
Velg privat eller bedrift til høyre på skjermen.
Så må du finne fram organisasjonsnummeret ditt
Velg privat eller bedrift til høyre på skjermen.
Deretter blir du
bedt om å fylle ut en egenerklæring
Velg privat eller bedrift til høyre på skjermen.
Domeneforhandleren sender søknaden for deg
Velg privat eller bedrift til høyre på skjermen.
Du må vente mens søknaden behandles
Velg privat eller bedrift til høyre på skjermen.
Du får svar
per e-post.
Domenenavnet er ditt!
- 1Først må du velge en domeneforhandler
- 2Så bestiller du en person-ID
- 2Så finner du fram organisasjonsnummeret ditt
- 3Deretter blir du bedt om å fylle ut en egenerklæring
- 4Domeneforhandleren sender søknaden for deg
- 5Søknaden behandles
- 6Du får svar per e-post. Domenenavnet er ditt!

Om bruk av informasjonskapsler
Domeneguiden bruker Google Analytics for å skaffe statistisk grunnlag for videreutvikling av nettstedet. Det innebærer også bruk av informasjonskapsler (cookies). Guiden bruker en spesiell type tredjeparts informasjonskapsler (ARR) som gjør det mulig å vite hvilken server systemet snakker med første gangen du besøker domeneguiden. Ved neste besøk vil systemet sørge for raskere nedlasting av guiden.
IP-adresser anonymiseres av Google, og regnes dermed ikke som personopplysning. Hvis du likevel ikke ønsker å gi fra deg IP-adressen, kan du sette opp nettleseren din slik at den ikke aksepterer informasjonskapsler.
Personvern
Du vil ikke bli bedt om å gi fra deg personopplysninger når du bruker domeneguiden.
Hva er et domenenavn, og hvordan ser du at det er norsk?
Et domenenavn er en adresse på internett. Det finnes rundt 300 millioner domenenavn i verden, og alle er helt unike. Et norsk domenenavn slutter på .no. Formen blir domenetmitt.no, der domenetmitt er det domenenavnet du velger deg. Domenenavn brukes til nettsider og e-post.
Med et domenenavn kan du bygge ditt eget hjørne på internett – domenenavnet blir din digitale identitet. Du kan ha domenenavnet resten av livet, og du kan bruke det som du vil innenfor vanlig norsk lov. Du bestemmer selv hvem du vil ha som domeneforhandler og hvem som skal sørge for det tekniske, og du tar med deg domenenavnet hvis du bytter leverandør.
Hva kan et domenenavn brukes til?
Nettside
Eksempel: www.domenetmitt.no
Innholdet på en nettside kan være hva som helst som du ønsker å formidle eller vise fram. Det kan være en side eller et nettsted med informasjon om deg selv, om familien din eller bedriften din, det kan være en nettbutikk,
det kan være en nyhetsside, eller det kan være en blogg der også andre kan legge inn innhold.
E-post
Eksempel: navnetditt@domenetmitt.no
På et domenenavn kan du ha én eller flere e-postadresser. Hvert familiemedlem kan ha sin egen adresse, eller de ansatte i bedriften din kan ha hver sin. Du kan også ha egne adresser for funksjoner i bedriften, som post@domenetmitt.no eller bestill@domenetmitt.no. Det er ingen grense for hvor mange e-postadresser du kan ha på ett domenenavn.
Som bedrift gir du et mer seriøst og profesjonelt inntrykk med en e-postadresse på ditt eget domenenavn. Det vil styrke bedriftens digitale identitet. Bedriften eller produktet blir enklere å huske og enklere å finne.
Hva er et godt domenenavn?
Skal du starte egen bedrift, bør firmanavnet være med i domenenavnet. Noen velger å ta med bransje, andre velger å registrere domenenavn for hvert varemerke eller produkt. Uansett kan det være smart å tenke gjennom hvordan du ser for deg at du vil utvikle virksomheten framover, og legge opp en domenestrategi som støtter de utviklingsideene du har.
Privatpersoner velger ofte familienavnet sitt, men det finnes mange andre muligheter: Navnet på hytta, katten eller syforeningen. Bare fantasien setter grenser.
Er du i tvil om hvilket domenenavn du skal satse på? Som bedrift kan du registrere inntil 100 domenenavn på ett organisasjonsnummer, som privatperson kan du registrere fem. Det er svært billig å registrere et domenenavn, så løsningen kan være å registrere flere og heller la dem gå ut senere hvis du ikke har bruk for dem.
Du kan bruke norske spesialtegn, som æ, ø og å, men vær klar over at mange e-postprogrammer ikke håndterer adresser med slike spesialtegn. De er også upraktiske hvis du ønsker å profilere deg internasjonalt. Hvis du ønsker et domenenavn med nasjonale tegn, kan det være smart å registrere to varianter, for eksempel mårpølse.no og marpolse.no.
Du bør sjekke om navnet du ønsker deg er opptatt eller i konflikt med navn som allerede er registrert. Med tjenester navnesok.no sjekker du domenenavn, firmanavn og varemerke i ett søk.
Sjekk om andre har rettigheter til navnet
Du bør først sjekke varemerkeregisteret hos Patentstyret. Der finner du alle registrerte norske varemerker.
Patentstyret
Du bør også sjekke Enhetsregisteret for å se om det finnes firmaer som allerede bruker navnet du har lyst på. Et kjapt søk på nettet kan også gi deg en pekepinn om hvorvidt navnet er i bruk.
Enhetsregisteret
Spørsmålet om rettigheter har to sider. På den ene siden kan du skape problemer for andre ved å bryte med deres rettigheter. På den andre siden er det i din egen interesse å velge et navn med særpreg slik at du framstår med en tydelig identitet og unngår å bli forvekslet med andre.
Velg et gyldig domenenavn
Du har disse mulighetene:
- Domenenavnet må ha mellom 3 og 63 tegn
- Du kan bruke både bokstaver og tall
- Du kan bruke bindestrek, men ikke først eller sist i navnet
- Du kan ikke legge inn mellomrom
Du kan bruke norske spesialtegn, som æ, ø og å, men vær klar over at mange e-postprogrammer ikke støtter adresser med slike spesialtegn. De er også upraktiske hvis du ønsker å profilere deg mot utenlandske brukere.
Hva gjør en domeneforhandler, og hvordan finner du en?
Du har mange forhandlere å velge mellom. Alle tilbyr grunnleggende domenetjenester, men ut over det vil tilbudene variere, og det vil også prisene. Det kan med andre ord lønne seg å sjekke med flere før du bestemmer deg.
Du finner godkjente forhandlere på denne oversikten over domeneforhandlere. Oversikten er ordnet slik at du kan søke etter forhandlere i ditt nærområde hvis dette er viktig for deg. Du kan også bruke en søkemotor og søke etter «domeneforhandler» eller «registrar».
Forhandleren er din kontaktperson i alle spørsmål som gjelder domenenavnet. Det kan være spørsmål om tjenester, eller det kan gjelde endring av organisasjonsnummer, nye kontaktpersoner eller nye kontaktadresser. Du kan når som helst skifte til en annen forhandler hvis du måtte ønske det.
Hva er en person-ID, og hva brukes den til?
Når du har en person-ID, slipper du å oppgi fødselsnummeret ditt til domeneforhandleren.
Du lager koden selv i en egen automat. Neste gang du trenger koden legger du inn fødselsnummeret ditt i automaten, så kommer koden opp.
Slik finner du organisasjonsnummeret
Du kan søke opp et organisasjonsnummer i Enhetsregisteret.
Organisasjonsnummeret består av ni siffer og starter enten på 8 eller 9.
Hva er en egenerklæring?
Du bekrefter at du godtar regelverket med en erklæring på et fastsatt skjema.
Her er betingelsene du skal godta
Sett deg inn i regelverket
Hva kan et domenenavn brukes til?
Nettside
Eksempel: www.domenetmitt.no Innholdet på en nettside kan være hva som helst som du ønsker å formidle eller vise fram. Det kan være en side eller et nettsted med informasjon om deg selv, om familien din eller bedriften din, det kan være en nettbutikk, det kan være en nyhetsside, eller det kan være en blogg der også andre kan legge inn innhold.
E-post
Eksempel: navnetmitt@domenetmitt.no På et domenenavn kan du ha én eller flere e-postadresser. Hvert familiemedlem kan ha sin egen adresse, eller de ansatte i bedriften din kan ha hver sin. Du kan også ha egne adresser for funksjoner i bedriften, som post@domenetmitt.no eller bestill@domenetmitt.no. Det er ingen grense for hvor mange e-postadresser du kan ha på ett domenenavn.
Som bedrift gir du et mer seriøst og profesjonelt inntrykk med en e-postadresse på ditt eget domenenavn. Det vil styrke bedriftens digitale identitet. Bedriften eller produktet blir enklere å huske og enklere å finne.